Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Akkukäyttöinen moottorisaha.

  • Akkukäyttöinen moottorisaha.

Olen tainnut saada lievähkön sähköiskun. Joku viikko sitten pihaamme ilmestyi aivan täysikokoinen akkutoiminen moottorisaha. Ryobi RCS 36X355OHI,  5ah, 36V, ketjunopeys yli 20m/s, paino 5kg, täydellä akulla sahausaika n 30 min. Suurimman osan vuotta lataamisenkin voi hoitaa latauspisteelläni (aurinko) teholtaan 3-6ah.

Olen nyt jonkinaikaa tuota sahaa testaillut; toimii, kiitos suuren ketjunopeuden. Täyttää varsin oivallisesti kahdella akulla varustettuna polttopuuhommat, raivaukset ... jne. Akun latausaika verkkovirrasta on 2-3h. Enää ei tarvitse haista 2-tahtibensalle, ei meluhaittaa, siis soiva peli.

Ennestään näitä vähän poikkeuksellisimpia akkuvimpaimia ovat Torque s-perämoottori, Pashley kuormapyörä sähkö-/poljintoiminen, (   http://mersuni.blogspot.com/),

    minimoottorisaha, Bosch Easy Cut 12 nanoblade  akkukäyttöinen kompressori, 10bar. Kaikki laitteet soveltuvat ladattaviksi aurinkosähkölatauspisteelläni.

Nämä ovat niitä temppuja joilla yritän vaalia ja ylläpitää tosin jo vakiintunutta kylähullun mainettani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mistähän löytäisi sähkötoimisen aggregaatin?

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kysymys kuulunee samaan kategoriaan kun kylän vääräleuka meni suutarille ja kysyi; myisitkös mulle varrettomat kumiterät ilman teriä.
Jos oikein haluaa propelin hattunsa huipulle; samahan mikä sitä generaattoria pyörittää, vaikkapa akkukäyttöinen laite ... mutta mutta, minun ensisijaiset intressini ovat päästä eroon 2-tahtilaitteista, toisekseen kustannustekijät ja vasta kolmanneksi "vihreä ajattelutapa", ei kuitenkaan kaiken ylitse käyvä. Tämä pienen pieni järjenhiukka, joka oletettavasti kotsani alla piilee, se vähäkin pitänee säilyttää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Janne on aikaansa edellä. Hän etsii ratkaisua seuraavaan prosessiin:

Verkkovirralla 230V ladataan akkua.
Akulla pyöritetään vaihtovirtageneraattoria
Se syöttää vaihtovirtaa 230V verkkoon.

Kun tämä saadaan toimimaan, on energiaongelmat ainakin Suomen osalta ratkaistu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tällä hetkellä kun tulee sähkökatko, kaivan vanhan bensa-aggregaatin ulkovaraston kätköistä. Kiskon sitä käyntiin, avaan sytytystulpan, puhdistan, kiskon käyntiin. Katson bensantankkiin, pohjalla on vanhaa sakkaista nestettä. Käännän aggregaatin nurin ja valutan nesteen ohi purkin verstaan lattialle. Ajan huoltikselle ostamaan bensaa, yllättäin heti kolmas asema on sähkökatkon ulkopuolella. Ajan takaisin, puhdistan kaasarin. Kolmannellakymmenellä vetäisyllä aggregaatti toimii ja voin ladata kännykän sekä panna peukalon juureen rakkolaastarin. Jos aggregaattiin kytkee myös läppärin, se uhkaa sammua. Elämä on valintoja.

Sen sijaan että voisi vääntää vivusta ja sähkötoiminen aggregaatti alkaisi tuottaa sähköä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Jotensakin näillä on meilläkin menty sähkökatkoksen aikaan. Agregaatin tuotolla pelaa kaksi pakastinta, jääkaappi, muutama valopiste ja tietokone. Kyllä sillä pari päivää pärjää.
Agregaatti pelittää runsaat neljä tuntia ja sitten tankkaus. Kolme tankkausta riittää päivän; aamulla sitten otsalampun valossa "voimalaitos" taas käyntiin.
Noita led-valaisimia sitten meillä on jos missäkin paikassa.
Näinhän sitä haja-asutusalueen elämä menee ja aina on mennyt.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tarkoitat että sinulla olisi akku täyteen ladattu, ehkä 12V.
Sitten kytket akun agregaattiin, se hyrähtää heti käyntiin. Siis akun tasavirralla pyörität tasavirtasähkömoottoria ja se pyörittää vaihtovirtageneraattoria joka tuottaa vaikkapa 230V vaihtovirtaa eli verkkovirtaa.
Laturilla sittten latailet känykkäsi myrskyn yltyessä?

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Jotenkin tähän tyyliin Leo ajattelin tuon Jannen ajatuskulun menneen.
Unohdit aurinkosähkön. Meille on aina toitotettu; aurinkosähköä ei talvella saa??
Kävin puolisen tuntia sitten katsomassa latauspisteessäni akkuporakoneen akkuni tilannetta. 2,7A työnsi latausasema akkuun. Eikös nyt sitten olekkaan talvi?

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Leo; melko teoreettinen tuo kuviosi, 12v akulla et kyllä agregaattia, joka tuottaisi 230v, saa pyörimään. 48v akustolla ja riittävästi ah, voisit ehkä saada agregaati jopa pyörähtämään tuskin sen enempää sähköä tuottamaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oikestaan kirjoitin kieli poskella koska sähköllä toimiva aggregaatti joka tuottaisi sähköä olisi ikiliikkuja.

Tähän Kallen kuvaukseen ei tietenkään tarvita aggregaattia vaan konvertteri.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa