Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Luomukanoja ... vaiko ei?

  • Luomukanoja ... vaiko ei?

Tässäpä tuore kuva ihan tältä päivältä. Siinä meidän kanat ulkoilevat (19.12.) lumisessa pihapiirissä. Päivän elelevät ympäri pihaa, munimassa käyvät kanalassa ja illalla sitten kanalaan. Sitten suljen ovet ja kytken lämmityksen ja juomavesilämmittimen verkkoon.

Kanojamme moni on sanonut luomukanoiksi, vaan ei. Ne kun syövät viljan lajittelujätettä, talousjätteitä, liotettua kuivaa leipää, kalastamaani ja kuivaamaani pikkukalaa, kerppuja ....jne. Eivät lainsäädännön mukaan ole luomukanoja. Ne ovat oman termini mukaan pihakanoja mutta munat, ah niin maukkaita. Rakastan eritoten näiden munista tehtyjä uppomunia ruuan, salaatin ja jos vaikka minkä lisukkeena.

Nämä kanat ovat itä-Suomen punaisia, ties miten vanhaa maatiaiskantaa, lähtömaa kuitenkin Intia; Bankivakana, vaan hiukan ovat vuosituhannen aikana karaistuneet.

Nämä maatiaiset muuten eivät sovellu tehotuotantoon; yhden kukon alaisuuteen mahtuu vain n 15 kanaa, muutoin laumahierargia järkkyy. Jokioisilla on tutkittu, että vapaana laiduntava maatiainen tuottaa ylivoimaisesti edullisimmin munansa, mutta kun se laumarajoitteisuus.

Nämä maatiaiseläimemme ovat kotieläintaloutemme ääretön rikkaus; kyytöt, maatiaislampaat, vuohet, ...jne. Valitettavasti raviurheilu pilasi jalostuksineen suomenhevosen, ei nykyisin enää ole se suomenhevonen joka veti kymmenenkin tukkia reessä lanssiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ai ai, kateeksi käy. Kaupassa myydään jotain luomumunia, mutta eiväthän ne tuoksukaan siltä miltä joskus maalta saa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Luomukanoja nuo ovat, vaikka eivät luomuviljaa syö, eihän kana luonnossakaan hylkäisi teollisesti tuotettua ruokaa, jos sitä olisi tarjolla.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Nämä kanat, "meidän Mirri", lukuisat luonnonlinnut, siilit. oravat ... jne. Kaikki näkyvät tästä työpöytäni takaa, siis mihin televisiota tarvitsen. Juuri nyt saapui Mirri vielä (tänään viides vaiko kuudes kerta), pikku herkut olisivat tarpeen... Mirrin mielestä. No, pitänee lähteä antamaan ja Mokallekkin illallinen, niin ja kanakatras sisälle.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 3:
Luomukanoista ilmeisesti ensimmäinen kokemukseni ajoittuu loppukesään 1943 Ristimäenkulmalla. Isä oli tekemässä Suur-Suomea ja äiti oli pistänyt minut hetkeksi istumaan pihalle ilman vartiointia. Huikopalaa ilmeisesti teki mieleni ja kun käden ulottuvilla oli pyöreä kananpallero, niin ei kun suuhun. Tätini sattui tulemaan juuri kylään ja ehti nähdä ’juhla-aterian’ koostumuksen. Hengitykseni kuulemma haisi pari päivää siltä itseltään, mutta onneksi aines ei ollut peräisin kissasta, jos ’Tuntemattoman’ Hietaseen on uskomista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Luomulapsi - tervettä ja niin hienoa!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Aivan lumoava kuvaus kanoista ja luontoeläimistä, Mirriä unohtamatta.

Onhan tuossa myös työtä, huoltaa ja hoivata.

Kanoista sanotaan, että ovat tyhmiä, mutta olen oppinut, että nehän vasta fiksuja ovatkin.

Aamulla, koiralenkilläni, pysähdyin tuijottamaan oravien kisailua puun ympäri.

Havaitsin, miten niiden leikki muistuttaa lasten leikkejä. Osaavat kiertää puuta ja yllättää toisensa.

Luonto on parasta lääkettä kiireeseen!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kanan tyhmyydestä (usein sanottu; tyhmä kuin kana), minulla ei ole kokemusta kuin näistä maatiaisista, ne kyllä ovat todella älykkäitä. Usein niiden emokanojen hoivaviettiä ihailen; eivät koske noinkaan ison poikasen herkkuihin itse vaan aina tarjoilevat jälkikasvulleen. Sama vähän kuin tuo "ukkokukko", Moilanen, aina herkut asettelee rouviensa eteen, toisin kuin nuo nuorukaiskukot, nehän kyllä itse nielaisevat herkut, ellei Moilanen ehdi väliin ja usein ehtiikin.
Tämmöiset oikeasti vapaat kanat vetävät vertoja mielenkiintoisuudessa ihan villieläimille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tyhmiä ovat kanojen arvostelijat;)

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Kanat ovat hyvin oppivaisia ja älykkäitä. Sen olen kyllä huomannut. Oppivat kaikenlaisia temppuja ja uusia asioita.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

En ole oikeastaan koskaan opettanut kanoilleni mitään; sitäkin aktiivisemmin niiden touhuja seuraillut. Kanat sekä kukot muuten ovat hyvin suuria persoonallisuuksia ja niiden joukossa vallitsee järkkymätön hierargia; kanojen maailmassa ei tunneta vallankumousta.

Puheenaiheeseen liittyvää

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa