Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Mirristä vielä kerran.

Vielä kerran kommentoin tuon Mirrin elämää. Muutenhan se on vakiintunut; käy "ravintolassa" syömässä ja viettää aikaa, yöksi kotiin.

Tänään laskin puolenpäivän aikaan 8-viikkoisia pikkutipuja (10kpl) + emä, tuolta tiputarhalta. Siihen jäivät piha-alueelle laiduntamaan.

Mirri kun oli sitten 1/2-päivällisen saanut, lähti lontimaan ties minne mutta reitti (Mirrillä on kolme-neljä reittiä), koko perhe oli keskellä Mirrin reittiä. Mitäs nyt. Katselin, Mirri se siitä löntysteli läpi katraan, ei vilkaissutkaan sivuilleen, katselin sisältä työpöytäni takaa.

Kyllä Mirrillä saalistusviettiä on, olen nähnyt Mirrin hiirestämässä. Pikkulinnuistakaan Mirri ei näytä välittävän.

Mutta nuo kanat, niihin se on leimautunut.  Ne tiputkin sitten Mirrin luokitteluasteikolla kuulunevat kanoihin; tietenkin.

Lopettelen nämä Mirri-kertoiluni, johan tätä toista vuotta on jatkunutkin, ellei mitään sitte oikein poikkeuksellista tapahdu. Tämä Mirristä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Mirri kunnioittaa reviirillä asuvia. Kissan viisaus on juuri tuo, lähipiiriä ei häiritä, saati saalisteta.

Mirri on kuitenkin siinä määrin mielenkiintoinen kissa, että tutkijan näkökulmasta olisi mielenkiintoista tietää, miksi se valitsi Kallen pihapiirin.

Ruoka on tietenkin houkutin, mutta isäntäperhe lienee kuitenkin huolehtinut Mirrin ruuasta.

Jos vertaisin kissan viettiperusteista toimintaa, niin todennäköisesti Kallen kotona olisi ollut mielenkiintoa löytää seksikumppania.

Kun todennäköisyys kuitenkin oli, että Mirri ei etsinyt lisääntymismahdollisuuttaan, niin kysmykseksi jää, mitä se etsi.

Kysymykseksi jää myös, onko Mirri uros tai naaras. Jos jompikumpi, niin onko kastroitu.

Mirrin omistaja lienee näissä kysymyksissäni tärkein vastaamaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Koetan vastata jäsennellysti. Meidän piha nyt kuitenkin lienee melko vahvasti Mirrin reviiriä; siksi aktiivisesti se merkkaa viestinsä reiteillään (siis se mikä näköpiirissäni). Kuten edellisestä ilmenee, Mirri on uros (pieni tosin) ja merkkailu kertonee, ei leikattu.
Se kysymys, miksi juuri meidän pihamiljöö? Minusta kovin näyttää siltä, että Mirri on samalla seurallinen mutta varovainen ja pidättyvä. On muuten jo ohitettu pakoetäisyys, Mirri sietää kontaktin.
Tuosta ravinnosta puheenollen; isäntäperhe ruokkii kyllä Mirriä, ... vaihtamalla Mirrin päivittäisen ruoka-annoksen. Nirso Mirri ei todellakaan ole; olisikohn siinä suhteessa merkillinen vaiko esimerkillinen, lähes kaikki kelpaa.
Mirrin käyttäytymistä opiskellessani olen pyrkinyt ehdottomasti välttämään inhimillistämistä, havaintoperusteena kissaeläimen perusvietit; saalisvietti, lisääntymisvietti, hoivavietti ja laumavietti, reviireineen.
Totta on, että Mirri on opettanut minulle varsin paljon kissoista ja... opettanee jatkossakin?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Karvinen on ensimmäinen kollikissani enkä tiedä miten vanhana se on leikattu, joten havaintoni saattavat olla yksilökohtaisia. Karvisen väliaikaisessa turvapaikassa väitettiin, että Karvinen olisi ollut 5 v, kun hänet hain 4 vuotta sitten, mutta en pitäisi sitä kovin varmana tietona. Harva seuraa niin tarkkaan naapuriensa kissojen elämää.

Karvinen oli tottunut käyttämään kissavessaa. Minulla se on Biltemasta ostettu 40 litrainen rakennuksille tarkoitettu muovipalju. Se reunat ovat niin korkeat, että hiekka harvoin lentää yli. Jo alussa olin varsin tyytyväinen siihen, että Karvinen ei koskaan pissannut vessaansa vaan käytti kaiken virtsan merkkaamiseen. Se tarkoitti, että vessa ei haissut havaittavasti ja kun hiekka ei paakkuuntunut, oli huolto pelkkää kuivaneiden kakkojen poistamista. Nyt Karvinen on oppinut hoitamaan kaikki tarpeensa ulkona, joka osittain johtunee asuinpaikan muutosta. Entisen asunnon tontti oli vanhaa savipeltoa ja vaikka viereinen tontti (Sagalundin museoalue) onkin korkeampaa maastoa ei siellä ilmeisesti ollut kovin hyviä paikkoja. Toinen syy on se, että huolsin Karvisen vessaa laiskasti ja Karvinen oppi, että se on tarkoitettu hätätapauksiin. Keväisen muuton jälkeen Karvisen vessaa ei ilmeisesti ole käytetty lainkaan. Varmaankin kovilla pakkasilla sille sitten on käyttöä.

Vanhassa paikassa seurasin joitakin kertoja Karvisen merkkailua pihanurmikolla ja kyllä se työläältä näytti. Noin metrin välein piti pysähtyä hetkeksi. Eikä kissat paljon pissaa, joten luulisi virtsan riittävyyden jo olevan jonkinlainen ongelma.

Leikkaamattoman kollin tunnistaa siitä, että ne tappelevat keskenään lähes jatkuvasti ja niin rajusti, että siitä jää jälkiä. Muuton jälkeen leikatutkin kissat hieman aluksi tappelevat uudesta reviiristä, mutta hyvin lyhyesti eikä siitä juuri jälkiä jää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kissat kulkevat omia teitään, naapuriinkin jos on tarjolla ruokaa - ihmisen elämän tarkoitus on kissan passaus.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Luultavasti tietosi perustuu kissoille suoritettuun mielipidetutkimukseen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Risto, kissoille tehtyjä mielipidetutkimuksia ei valtion taholta rahoiteta.

Siksi tutkimusta on tehtävä luonnonvaramenettelyllä!

Havainnointi on tärkeää, sillä silloin jäävät pois tarpeettomat pisteytykset, jotka omalla tavallaan hidastavat ja jäykistävät tutkimuksen autenttisuutta.

Jokainen kissa on ehdoton oman tiensä kulkija.

Hylättyjen kissojen yhdistyksen perustajat, Migy & Magy, keräävät kannattajakortteja eduskuntapuolueen perustamiseen, sloganilla 'Kissat ovat aina keskuudessamme'!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Seija, tuo viimeinen lauseesi pani minut hiukan miettimään. Ajatustasi en tyrmäisi vaan kääntäisin sen toisinpäin. Miksi meiltä saatava ruoka on parempaa kuin kotiperhee? Olisikohan siihen ruokaan kytkettävissä kissan ajatuskuvioissa jokin(joitakin) muu efekti? Kissan tieteellinen nimi, Felis catus domestica Erxleben, (meniköhän väärin, korjatkoon ken tahtoo). Siis kissa, vaikkakin itsenäinen, tuntenee sidoksia ihmiseen, ... periaatteessa.
Ihmiseltähän kissa on saanut ravinnon, pesäpaikan, laumanjäsenen paikan...jne.
Kissat kulkevat omia teitään..., tavallaan mutta Mirrin vuorokausi; siinä totesin jo, että aamuhämärissä Mirri saapuu meille. Saa ruokansa mutta pysyttelee koko päivän aivan iltahämärään niin lähellä pihaa, että aina kun kutsun, Mirri saapuu. Ns retkellelähtöreittejä sillä tosiaan nykyisin on 3 - 4, kauas eivät voi yltää.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Mirrin tarina on ollut kiehtova ja ihmetystä on herättänyt tuo kanajuttu.

Kissat ovat todellakin yksilöitä. Vähän fiilistellen...Nuppu oli parivuotias tullessaan suoraan laumasta minulle. Katselimme Nupun kanssa ohjelman Istanbulin kissat. Kun kaksi kissaa alkoi ottaa mittaa toisistaan, Nuppu siirty pari askelta lähemmäksi teeveetä. Kun ohjelma oli loppu, se meini peilin eteen ja tuijotti itseään pitkän tovin. Tuli mieleen että olikohan sillä ikävä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Viikonlopun aikana "naapurin" kissa teki oikein urakalla tuhojaan; neljä nuorikkoa ja kaksi aikuista kanaa.
Viritin kaksi kissaloukkua. Kuinkas ollakkaan, aamulla Mirri oli toisessa loukussa ja protestit melkoiset. Ajattelin, että Mirri vapaaksi päästyään häippäisee ja tulee vierailutauko. Mitä vielä, ponkaisi loukusta ulos ja jäi muutaman metrin päähän turkkiaan nuolemaan ja siitä sitten saunan terassille. Toisessa loukussa sitten tämä tuholainen, siirsin kuljetusboksiin ja vein löytöeläintarhaan.
Miten onkaan mahdollista; Mirri, ei koske edes pieneen untuvikkoon, hiirestää kyllä. Tämä toinen onnistui tappamaan jopa kaksi aikuista kanaa. On siinä melkoinen ero kissan ja kissan välillä.
Myöntää kyllä pitää; haulikkoakin jo hamuilin mutta kuitenkin päätin näin.
Vapaana liikkuva kissa voi näköjään olla harmiton ja mukava seuralainen...toinen taas "tappokone", mysteeri mutta nyt poissa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Narttukissat ovat yleensä parempia metsästäjiä, koska niiden pitää ruokkia pentuja. Tuotakin tuholaista veikkaisin emoksi.

Mirristä luulen, että se ajattelee käyvänsä "töissä" pihapiirissäsi. Pitää tuhoeläimet eli jyrsijät poissa ja toimii myös kanojen turvana. Kissat ovat tehneet sitä työtä melkein niin kauan kuin ihminen on maata viljellyt.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olipas muuten aika veikeä termi; Mirri käy meillä töissä. Kuvaa varsin hienosti Mirrin päiväelämää.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Aikamoinen terroristi tuo "naapurin" kissa. Kävi teloittamssa kuusi kanaa mutta onneksi jäi kiinni ja joutui häkkiin.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

No, pitäähän noita Mirrin toilailuja päivittää. Tänä aamusella n klo 05.00, lähdin lehden hakuun. Otsalamppu päähän, eteisen välikköön; kukas se siinä? Mirri, en ollut uskoa silmiäni. Vaimo kertoili ilalla käyneensä viemässä roskapussin roskikseen. Oli silloin Mirri "luikahtanut" sisään ja kiivennyt yläkertaan ja ilmeisesti makoillut siellä. Aamulla, kuten kerroin. Se Mirri.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa