Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Matkailua ja ...matkailua.

Olen tuon matkailun jakanut oikeastaa kolmeen osioon; matkailu, valmismatkat ja kaukomatkat.

Valmismatkathan jokainen tiedämme, ne vain eivät ole minun juttuni, kaukomatkailu; ikäänkuin postimerkkien keräily, tuollakin on tullut käytyä.

Matkailu minun tyyliini, sitä tein kolmattakymmentä vuotta pitkin Eurooppaa, enimmin ns Itä-Euroopassa. Kulkuvälineeni oli vanha BMW + sivuvaunu, merkkiään R-60.

Moottoripyörällä matkaileva ei ollut noilla alueilla mikään turisti; eihän sillä ole edes autoa. Siis sain koslti kokemusta ihan tavallisen kansan, ei tasolta vaan seasta.

Opin nopeasti, miten mennään vaikkapa maataloon hakemaan yöpymispaikkaa, aina sain; eikä mitään ongelmia. Toisaalta sitten yövyin jos missäkin pensaan juuressa, ei ongelmia.

Hienoimpia paikkoja oli Itä-Unkarin Pusta; siellä kun näki vinttikaivon, sinne. Siellä nimittäin oli "kylpyamme", karjan juottoallas, monet kylvyt ottanut, monet yöt Pustalla yöpynyt.

Muistan eräänkin kerran kun olin iltasyönnökseni hmm, ehkä juonnoksenikin tehnyt, aamusella heräsin imeellisiin ääniin. Vedin vetskarin auki teltasta ja silmänkantamattomiin sikoja, jotka juuri olivat alkaneet leirini omavaltaisen purkamisen. Potkin siat kauemmas ja lähtivät, päivään palasi rauha. Unkari ja silloinen Pusta; hieno kokemus.

 

Parhaan ruokakokemukseni olen nauttinut Zagrebin itäpuolisilla vuorilla. Pysähdyin tienvarteen, olisikohan tuo nyt jonkinlainen grillipysäkki ollut.

Semmoinen pitkäpartainen ukko grillasi tynnyrinpuolikkaassa kokonaista lammasta. Halusin maistaa. Uskokaa tai älkää, koko menyy muodostui reippaasta köntistä lammasta ruskean käärepaperin päällä ja kylkiäisiksi lohkottua raakaa sipulia ja valkosipulia. Uskomattoman ja taivaallisen hyvää ja vain kerran olen päässyt maistamaan.

Kyllä minä jotain ainakin hyvästä ruuasta tiedän ja osaan arvostaakkin. Aikanaan tuli käytyä Sopotin Grandissa,  hyvää oli mutta...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jokainen matka on kulttuurimatka, ja tämä pätee myös ns. valmismatkoihin. Kun sattumanvaraisesti valikoitunut seurue lähtee yhdessä uuteen ympäristöön, muodostaa tämä "sosiaalinen osuus" 50 prosenttia matkakokemuksesta. Toinen puolisko koostuu siitä, mitä itse kohteessa näkee ja kokee.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

En takuuvarmasti tuomitse ryhmämatkoja, en kaukomatkoja vaan koetan tuoda esille oman mieltymykseni matkailuun. Juuri tunti sitten tulin Eestistä, auto huollettiin, miehen hampaita paikkailtiin; tai oikeasti "revittiin" implantin alta pois.
Vaikka kiireistä oli; pakko oli käydä vielä tervehtimässä vanhaa ystävääni Nömmella. Juri tarvitsi uuden pitkän vavan ja kelan kiluongintaan; vanha kun oli tullut tiensä päähän. Juri on 87v, ei oikein rahaa "kalliin" vavan ja kelan ostoon, no minähän vein, lahjan.
Juri saa eläkettä 750€/kk, sillä rahalla on pärjäämistä, koettakoon itse kukin.
Olen Jurin tuntenut n 30v, siis jo Neuvosto-Eestin ajoilta. Paljon on minulle kertonut vanhoista kalureista vuosikemmenten ajalta, opettanut minut savustamaan "eestimoodi".
Tämäkin muuten on matkailua, eikä yhtään huono moodi.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset