Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Kaamos ja valosaastetta.

Olemme taas ns kaamosajassa, maa lumeton, pimeää aikaa pikälti, päivän valoisa aika lyhyt, jne. Taas puhkeavat jutut kaamosmasennuksesta ja sen torjumisesta. No, minun ei tarvitse tuota masennusta torjua, ei ole koskaan tarvinnut kun en ole koskaan kaamosmasennusta tuntenut.

Toinen tähän aikaan liittyvä ovat nuo "jouluvalot", varsinkin täällä katuvalottomalla haja-asutusalueella; jos nyt eivät häiritsekkään kun naapureihin ei ole näköyhteyttä mutta omaan pihaani en sellaisia ripustuksia kyllä laittaisi.

Meillä pimeäntorjunta tapahtuu liiketunnistimella varustetuilla LED-valonheittimillä, ympäri talon. Turvallisuustekijä ja kuten tunnettua, murtovarkaat ovat ujoa porukkaa, eivät pidä kirkkaista valoista.

Varsinaisia pihavaloja meillä ei sitten olekkaan. Vaikka nukun raskaasti, saa tuo liikevalojen syttyminen minut heräämään sikeästäkin unesta. Lisäksi pihapiirissäni on kaksi ns riistakameraa, ei kutsumattomien vaan pihapiirin villieläinten takia. Näen aina seuraavana aamuna, jos kameran piirissä on käyty ja ainahan siellä kaikkea näkyy; kauriita syömässä omenoita, jäniksiä, ilveskin usein, fasaaneja kesäaikaan siilejä, ja sitten vähemmän rakastamiani kuljeksivia kissoja, niistä en oikein välitä, niiden aiheuttamien tuhojen vuoksi; oikeastaan niiden omistajien tavoista huolehtia eläimistään, en oikein ihastunut ole.

Kissoja en vihaa, ne ovat ihastuttavia eläimiä mutta nälkäinen kissa ei niinkään hyvä.

On tässä pimeässäkin vuodenajassa hyvät puolensa ja pianhan tulevat lumet (toivotaan) ja valo lisääntyy. 21.12. sitten onkin jo talvipäivän seisaus ja aletaan mennä kevättä ja valoa kohden. Sanotaan, että jos ei ole pimeää, et arvosta valoisaa ja jos et ole ollut nälkäinen, et arvosta ruokaa ja jos et ole kokenut puutetta, et arvosta hyvinvointia....jne. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Planeettojen radat universumissa ovat ikiaikainen asia, eikä esimerkiksi talvipäivän seisauksen luulisi tulevan yllätyksenä kenellekään. Mutta niinpä vain kerrasta toiseen "vuoden pimein päivä" valitaan uutisaiheeksi tv-kanavilla ja lehdistössä!

Syyspäivän tasauksen yhteydessä pari kuukautta sitten Yle intoutui ilmoittamaan "päivän alkavan lyhetä". Miljardeja vuosia vanha astronominen totuus oli sillä hetkellä Waltion Tiedoitus-Toimistolta hukassa, ja kesäpäivän seisausta koskeva uutinen ikään kuin kolme kuukautta myöhässä.

Tässä on mielenkiintoinen sivusto vanhaa kunnon almanakkatietoa harrastaville: https://www.gaisma.com/en/dir/fi-country.html

Tämän blogin suosituimmat