Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Puulämmitystä.

Asun haja-asutusalueella sydänmaaseudulla Hämeessä. Meillä on "kaukolämpö", nimittäin puupinot pihalla (brikettiä, koivuklapeja).

Tänä syksynä aloittelin brikettilämmityksen RUF-briketillä. Tilasin Haapsalusta n tonnin sahajätteestä, purusta puristamalla ja ilman lisäaineita valmistettuja puubrikettejä.

Briketit ovat pakatut euro-lavoille, 960kg/lava ja muovitettu 10kg (12kpl/paketti) paketteihin ja koko lavallinen vielä suojamuovitettu.

Meillä kun on neljä tulisijaa, kolme uunia ja Nunna-uunin leivinuunilla (puilla lämmitettävä) varustettu puuhella päivittäisessä käytössä, lisäksi pihasauna, joka lämpiää joka toinen päivä.

Testaamisen aloitin sytyttämällä hellaan yhden briketin sivulleen ja toisen lappeelleen, väliin pieni rako ja sinne sytykkeet, sitten vielä lappeelleen yksi siten, että väliin jää reilu tila. Syttyy kertasytyttämällä.

Siinä kun laittelin päivän ruuat (vaimo oli reissussa) niin hellassa paloi tuli vielä yli neljä tuntia sytyttämisen jälkeen. Ulkoa kun katselin piipun päätä (hyvä palamisindikaattori), ei oikeastaan savua näkynyt, ainoastaan tuoksui kun oli tyyni ilma. Siis palaa puhtaasti.

Olen nyt brikettiä parisen kuukautta, saunassa vähän koivua lisäksi, poltellut. Tyytyväinen niin kustannuksiin kuin myöskin lämmön tuottoon olen.

Minulla heräsi kysymys; miksi Suomessa ei valmisteta vastaavaa tuotetta puuteollisuuden jätepurusta, joka ei oikeastaan kelpaa kuin korkeintaan lämpökattilaan, eikä sinnekkään yksistään?

Miksi minun pitää se tilata Eestistä asti, vaikka meillä kotimaassakin olisi täydet mahdollisuudet? 

Biokaasulla autoilen(syntyy jätteistä), kotimaisella jätepuulla mieluusti lämmittäisinkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä kysymys. Vastaan että siksi kun pankkisedät eivät usko siihen bisnekseen. Helpommin saadaan rahaa pörssistä kuin purukasasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kummastelin hiukan tuota tietoa, etteikö suomalaista brikettiä olisi markkinoilla enkä kovin laajaa tutkimusta asian tiimoilta ala suorittaa, mutta ensimmäisellä klikkauksella löytyi jo jotain:

"Sivutuotteena tulevaa brikettiä syntyy vuodessa n. 7000 m³. Oma briketillä toimiva 3 MW lämpölaitos antaa lämpöenergiaa useille teollisuuskiinteistöille sekä Savon Voima Oy:n kaukolämpöverkkoon. Yli oman tarpeen tuleva briketti myydään eteenpäin."

http://www.finepine.fi/laatu-ja-luotettavuus

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Googlaamalla "kotimainen briketti" löytyy valmistajia pilvin pimein.

Mutta Suomessa saha- ja metsäteollisuuden "sivuvirrat" menevät yleensä tuotantolaitosten omaan sähkön- ja lämmöntuotantoon mikä selittää sen, että uusiutuvissa energioissa Suomi on EU-maiden toisena. Mainittu Viro esimerkiksi taitaa perustaa palavaan kiveen.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Muuten kyllä hyvä mutta ja se on iso mutta. Ensinnäkään ko tehtaan tuote ei ole brikettiä vaan pellettiä ja sisältää melkoisesti liima-aineita eikä muutenkaan sovellu tulisijakäyttöön.
Kyllä Suomessa(?) valmistetaan puubrikettiäkin, se vain on liimasidonnaista, siis ei puristamalla puhtaasta purusta tehtyä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Janne Salonen; googlaamalla löydät kyllä ehkä "pilvin pimeinkin" brikettiä. Ensinnäkään kaikki eivät ole brikettiä; soveltuvuus tulisijoihin ja toiseksi se "kotimaisuus", sanoisinkin, että aika laaja käsite.
Todella tulisijoihin (pientulisijoihin) soveltuvaa puhdasta suomalaista brikettiä tuskin löydät.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Janne Salonen; siksi paljon Eestissä liikkuneena olen pannut merkille pientaloissa juurikin nämä oikeat briketit. Ne ovat tulotasoonkin suhteutettuna melko edullisia. Sieltä juuri mielenkiintoni lähtikin liikkeelle.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Janne Salonen; siksi paljon Eestissä liikkuneena olen pannut merkille pientaloissa juurikin nämä oikeat briketit. Ne ovat tulotasoonkin suhteutettuna melko edullisia. Sieltä juuri mielenkiintoni lähtikin liikkeelle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos. Vinkki on hyvä kun ja jos puut loppuvat täytyy siis lähteä Eestiin ostoksille. Täällä ei enää osata oikein mitään. Sen tuossa kahvipöydässä istuessa äsken totesimme. Melkoisen kädetöntä porukkaa, joka odottaa vain valmista ruokaa ja siivousta. Kyse oli nuorista, jotka ovat tottuneet saaman palvelua. Kaverin tytär jätti tällaisen nuoren miehen, joka ei käynyt töissä, mutta ei jaksanut pävisin siivota eikä tehdä kotona mitään. Hyvä että on naisia, jotka ymmärtävät ettei kannata jäädä tällaiseen seuraan, elättiä ylläpitämään.

Puuprikettifirma olisi siis ehkä tuotettava Virosta tänne. Siellähän se osaaminen tuntuu olevan ja meillä puuta ainakin toistaiseksi.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Irja Laamanen, kyllä sitä brikettiä saa monistakin halpismyymälöistä; hakusana,RUF-briketti.
Minä kun tuota koivuklapia itsekkin omalta tontiltani teen, silti tämä briketti on aivan uskomattoman hyvä ja vähäpäästöinen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Meillä, täällä pohjoisessa, tehdään näin: kertaheitolla 4-5 vuoden polttopuut...

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/2...

Mukavan lämmintä on!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Niin varmaan tehdään mutta se lämmitys? RUF-briketillä emännällä on ruuanlaittovalmis hella nelisen tuntia ilman polttoaineen lisäystä; jos sitten enemmän potkua tarvitaan, lisään koivuklapia(itse tehtyä) sekaan. Myönnän kernaasti, että siellä pohjoisessa tehdään kaikki asiat paremmin kuin etelän varikset; mutta kuitenkin.
Kyllä se pitkään palava tuli talvipäivän hellassa tai muussakin tulipesässä on mielestäni mukava.

Puheenaiheeseen liittyvää

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa