Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Kehäkukka; lääkeyrtti.

Moni viljelee kehäkukkaa vain silmiensä iloksi ymmärtätmättä sen rohto-ominaisuuksia.

Laitappa kehäkukan kukkalehtiä kossupulloon (juo senverran, että tulee tilaa), anna olla muutama viikko.

Sitten ota vesivaippakattila; sinne mehiläisvahaa, hunajaa, vähän ruokaöljyä, jos pihkaa löytyy; sitäkin. Kun seos on "sulanut" siis kokonaisuudessaan liemi; sinne sitä vodkauutetta n 1dl.

Anna hautua ja sitten purkita. Mahtava ihovoide ihovaurioiden parantamiseen. Kokemuksieni mukaan (n 30v9 tepsii palohaavoihin, nirhaumiin, koiran tassujen hoitoon, jos isännänkin.

Calendulauute on ikivanha etelä-Amerikan intiaanien rohto; toimii Suomessakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Mielenkiintoinen voide, pitäisiköhän tehdä koe-erä.

Viime kesänä ajautui haltuuni jokunen pullo äreää virolaista 79 prosenttista VALGE VIIN pullotetta (Toelli rahva viin). Valmistin siitä kahta eri tinktuuraa, nokkosenjuurista ja siankärsämön kukista. Jostakin olin lukenut että molemmat ovat ikimuistoisia elliksiirejä lääkkeeksi ja vahvistukseksi ihmiskeholle.

Uteliaisuttani testasin niitä itseeni, kuukauden verran kumpaakin eri aikoina otin teelusikallisen päivässä. Mitään vaikutuksia en huomannut, tiedä sitten oliko annos liian pieni, homeopaattinen suorastaan, jos näin niin koetta olisi kai pitänyt jatkaa pidempään. Nyt olen odottanut sopivaa ongelmaa tai kipua että pääsisin kokeilemaan ihan lääkkeenä. Saattaisi kärsämätinktuurassa olla myös uutta puhtia kun on kaapissa muuttanut värinsä sangen tummanpuhuvaksi.

Flunssat ja muut vähäisemmät vaivat olen vuosia onnistunut välttämään inkiväärijuomalla. Hetken keitän inkiväärin siivuja, siivilöin ja lisään sitruunan mehua ja hunajaa, sitten pullotan. Makuunkin olen tottunut niin että puoliksi jo suosiolla aamupuuron kyytipoikana juon.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olen vuosia tuota voidettani käyttänyt. Resepti on kymmenisen vuotta sitten ongittu iäkkäiltä "rohtorouvilta", eiväthän ne kaikkea tietenkään kertoneet mutta sitten equadorilainen ystäväni (aito intiaani), kertoili minulle Calendula uutteesta, he lisäsivät siihen mm cocan lehtiä. No minäpä sitten päissäni, ei kun päässäni kehittelin omat versioni edellisiä yhdistellen ja lopputulos on uskomattoman hyvä. Kalastaja kun kaikenlaisia ruhjeita ja naarmuja käsiinsä saa.
Toinen rohtoni, ei kun yksi niistä; valkosipuliviina. Vodkapulloon 1/3 valkosipulin kynsiä lohkottuna (Venäjän punaisen kynsi kun ei ehjänä mene pullon suusta) ja kuorittuna. Hunajaa ja sokeria maun mukaan; korkki kiinni ja pullo pimeään komeroon kuukaudeksi; tehoaa moniin sairauksiin, (googlesta löytyy tietoa). Markku Rautosen kirja: Valkosipulin vuosi; siellä s. 25 löytyy terveydellisiä vaikutuksia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kokan lehtiin luotan. Equadorissa kokateetä nautin, kun olimme korkealla pidemmän aikaa ja vaikutti minun olooni. Kokatee auttoi selviämään siellä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kehäkukka saattaa aiheuttaa allergiakohtauksen henkilöille jotka ovat herkkiä, joten pieni varoituksen sana tässä kohtaa.

Omakohtainen kokemus on asiasta, laitoin salaattiin koristeekis kehäkukan terälehtiä ja Tiinalle nousi sellaiset näppylät, että huh huh.

Kehäkukassakin tulisi lukea, että saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tuo allergisoiva pointti on varmaan huomionarvoinen. Toisaalta, tässä seoksessani uutteesta siivilöidään kukinnot pois ennen käyttöä ja kertamäärä uutetta on melko pieni, en tiedä onko sillä kuinkakin suurta merkitystä.
Erilaisia mauste- ja yrttiallergioita on nykyään merkittävässä määrin ihmisillä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Allergiat ovat yleistyneet ja homekoulut.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa