Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Kylmäsavukala; ah mikä herkku.

  • Kylmäsavukala; ah mikä herkku.

 

Olen tykästynyt tuohon kylmäsavukalaan jo aikanaan kun Kakslauttasesta ostin, runsaat parikymmentä vuotta sitten kylmäsavustettua kirjolohta.

Sittemmin aloin sitä itsekkin yrittää valmistella; ensin savustuskaappi, siinä pitkä jäähdytyskanava ja sitten tulisija. Siinä poltettiin lehtipuuta hiljaisella tulella.

Sitten vuosien myötä opin helpommankin, joskaan en helpointa keinoa. Vanha toimiva jääkaappi ja sinne tiilen päälle ns savusampo.

Siihenkin kyllästyin vuosien myötä kun piti parin tunnin välein sitä puukiekkoa vaihtaa.

Sitten hankin "kanadalaisen" Bradley sähkösavustimen (aito kiinalainen), siitä oli jo tarjolla savugeneraattori ja pitkä jäähdytyskanava. Jotain sentään silläkin aikaan sain; tosin en aivan mieleistäni.

Sittemmin tämä kanadalais/kiinalainen irtisanoutui tehtävistään.

Ostin sitten aidon puolalaisen Borniakin; digitaalisesti ohjattu ja sen lisäksi erillisen savunkehittimen. Nyt alkoi pelittämään. Savunkehitin toimii itsekseen n 8 tuntia ja se on hyvä saavutus. Savunkehittimen ja kaapin väliin laitoin n 1,5m joustavan metalliputken. Homma alkoi toimia ja sain aikaiseksi prosessin, jossa huoltoväli oli n 8 tuntia. Kokonaissavustusaika kun pitää olla vähintään 12 tuntia. Lämpötilan hallinta sujuu käyttöpaneelin lämmönsäätimestä. Tosin siinäkin pitää ottaa huomioon ns piikkilämmöt, siksi säädän kylmäsavustuksessa 18 asteeseen lämmön.

Kokeilujani

 voi tarkastella;

Kotimainen kala hakusanalla.


https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=1521203633155113044#allposts/sr...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ai kun alko kuola valumaan.

Minulla on halpa kierukka puruja varten, oikein täytettynä se pelittää 10 tuntia kyllä. Ja vielä toistaiseksi hiiligrilli on toimittanut kylmäsavupöntön virkaa, kesähelteille se vaan eristämättömänä kuumenee liikaa.

Huonoa en ole saanut aikaiseksi, paitsi kylmäsavusilakkakokeilu joka jäi syömättä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kyllä se toimii tuo kierukka sekä se nelikulmainen versio. Ongelm a syntyy siinä kun lämpölähde ja savustettava aines ovat samassa tilassa. Lämpö nousee hiljalleen ja vaatii ehkä toimenpiteitä.
Vuosikymmenet tätä lämmin- ja kylmäsavustusta on tullut tehtyä; vasta nyt olen tyytyväinen laitteistoon/lopputulokseen.
Tärkeintähän tässä hommassa on tuo lämmönhallinta sekä kosteuden poisto alkuvaiheessa. Nykytekniikalla oletan laitteistoni toimivan kesälläkin, joskaan ei ehkä helteillä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen antanut itseni ymmärtää että lämpötilan kanssa ei ole niin nuukaa kunhan ei ole pahasti pakkasella tai mene yli 25:n asteen, about. Että on siinä toleranssia.
Kerran oli kierukka roihahtanut ja puolet fileestä oli jotain kylmä- ja lämminsavustetun väliltä mutta asiahan ratkesi kun lämminsavustin hela hoidon. Kylmäsavustetusta kalasta saa raa'an oloista kun sitä lämmittää liikaa muttei tarpeeksi.

Laitteesi kuulostavat perin fiksuilta ja varmasti lopputulos on tasaisempaa laatua kuin tällä karvalakkimallilla.

Kevään projekti on tehdä saaristolaissavustin vanhasta puukiukaasta. Ihan vain jotta saisi ton pihanperällä seisovan vanhan kiukaan uusiokäyttöön. Omenapuukin kuoli sopivasti ja sisällä on pari vuotta sitten romahtanut iso pylväskataja kuivumassa joten aromikasta klapia on. Se menee tietty lämminsavustuksen puolelle se.