Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Ruohosipuli.

Tuo ruohosipuli. Siihen rakastuin jo kalastellessani Suomenlahden ulkoluodoilla ja niiden läheisyydessä. Ei niin kallioista luotoa, ettei sieltä ainakin ruohosipulia löytyisi vaikkapa puita ja pensaita ei olisikaan. Siis pääsääntöisesti villiä ruohosipulia.

Nykyisellään ruohosipulini kasvaa vanhoissa peltiämpäreissä, pohjat puhkottuina reiìlle. Ruohosipuli kun "hukkuu" helposti liikaan veteen. Ämpärin pohjalle vanhaa multaa, kompostoitua kanan kanan kakkaa (omaa tuotantoa ei Kekkilän), ja lopuksi kalkittua ja seulottua multaa. Sitten mätäs/ämpäri ja yrttimaa odottelee kasvuaan.

Sain kerran muutaman ruukullisen kiinalaista ruohosipulia; on muuten sitkeähenkinen kasvaja. Nytkin minulla on neljässä ämpärissä mitä lie neljä-viisi vuotta talvehtinutta mätästä. Multaakaan en ole vaihtanut, vain lannoittanut (kanankakkavesi) ja kalkinnut. Pitkällä piikillä ovat jo nyt, varmaan ensi viikolla pääsee poimimaan ja sitten pari kertaa kesässä 1/2 mätästä poikki ja kun leikattu piikillään niin sitten se toinen puoli. Parhaimmillaan olen ruohosipulia saanut lähelle marraskuuta.

Muutama ämpäri minulla on myöskin minttua ja basilikaa (1-vuotinen) ja meiramia.

Tämmöistä se on kun mikään viherpeukalo kun en ole.

Niin ja muutoinkaan en ole "pihanrakennusihmisiä", luonnehtisin itseäni tässä asiassa samoin kuin Gerald Durral, (Eläimet ja muu kotiväkeni) Korfun vuosiltaan ja muuten perustellustikkin. Meillä ei nimittäin ole mitään nurmikoita, on vain villinä rehoittavalle pihalle on raivattu kulku-uria, että edes näyttäisi, että jotain pihankin eteen teen.

Jos joskus jossain mielenhäiriössä osallistuisin "Kaunis piha kilpailuun"; arvosanani saattaisi ja todennäköisesti olisikin H/H = hymyillen hylätty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tänään äitienpäivänä Oulussa otin kukkivien sinivuokkojen vierestä ruohosipulia salaattiin, pituutta oli rapiat 15 senttiä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vantaalla ruohosipuli on 20-senttistä ja nupulla;)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Aikanaan tykästyin tuohon kiinansipulin ruohosipuli/valkosipuli makuyhdistelmään ja sen monivuotisuuteen. Mainitsevat nuo kasvattajat sen kaksivuotiseksi mutta lienee myyntikikka, kyllä se sopivissa olosuhteissa vuodesta toiseen nousee keväällä. Tuhka muuten on sipulikasveille hyödyllinen ja hyvä kalkitus. Nykyisellään tuota laatua saa jo isoista taimitarhoista, harvoin marketista.
Meillä myöskin kasvaa villinä ruohosipulia ihan "pihapiirissä", niille lisään ainoastaan tuhkaa keväisin ja jo lumen päälle, jolloin ne lähtevät nopeasti alkuun. Mielenkiintoinen asia muuten on, että kanat jättävät ruohosipulin rauhaan, jos sipuliryppään ympäristön ainoastaan kitkee ruohoista. Multaa ei auta lisätä, kanat ovat oitis rypemässä ja kuopsuttamassa tuoretta multaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaupassa on 2- ja monivuotisen ruohosipulin siemeniä. Monivuotinen nousee parvekeruukussakin vuodesta toiseen, ei tarvitse muuta kuin halkoa maalle siinä vaiheessa kun ruukku on täynnä juuria.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Juu, kyllähän talvivalkosipulikin pari vuotta kestää mutta näistä monivuotisista sitten, se pitää viedä sisätiloihin viileään.
Parasta kuitenkin tässä kiinansipulissa on sen maku ja se, että se talvehtii ihan penkissään. Sitä ei oikein ole mitenkään jalostettu. Minun kiinanruohosipulini ovat tuolta Eestin itäosista, Peipsijärveltä, ostettu useampi vuosi sitten. Tänä syksynä täytynee viimeinkin tuoda uutta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiinanruohosipulin siemeniä näkyy olevan myytävänä jotta kiitos, täytyypi kokeilla.

Jos et perusta varsinaista kasvimaata niin monivuotisistahan käy piparjuuri minne päin tonttia tahansa koristekasviksikin, ja lipstikasta kasvaa kunnon puska.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Molempia kasvaa monessakin paikassa. Piparjuurta eniten karikekompostissa. Lipstikkaa jouduin jo raivaamaankin.
Kaskinauristakin minulla on pieni pläntti, se on Jyväskylän seudulta löytynyneestä siemenestä kasvatettu alunalkuaan. Silloin parikymmentä vuotta sitten kun se kirjekuori löytyi siemenineen, kuoressa oli päiväys, xx 1880. Hyvin silloin aikoinaan lähti kasvuun ja lisääntyy joka vuosi. Maa-artisokkaakin meillä löytyy; se kun on "kanankestävää".