Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Muikku.

Muikku; kaikkihan tietävät tämän suuren herkun. Vaan kaupan tiskillä on tarjolla muikkua, nostopäivä? Pyyntitapa, se muuten on ratkaiseva kalan laatuun nähden.

Itse kun muikkua pyydän, tämän asian tunnistan oikein hyvin. Kuitenkin pyyntitavan vaikutus kalan laatuun; se lienee monellekkin, ehkä, uusi asia.

Verkkomuikku; saalis nostetaan ennenkuin edes kuolinkankeus (muikulla n 6h) tulee. Siis ensiluokkaista kalaa, savustat, paistat, halstraat, kuivaat...jne.

Nuottamuikku, ​melko nopeasti ylösnostettua, eikä nuotan peräänkään kovin pahasti pakkaudu. Lähes edellämainitun veroista kalaa.

Troolimuikku;​ vedetään joskus kolmekin tuntia nopeudella 4kns. Arvatenkin pakkautuu sinne troolin perään ja tiukasti. Muikku on suht koht pehmeä kala ja se ei oikein kärsi kovakouraista käsittelyä.

Nämä ovat asioita, joita kalanostajat edes harvoin osaavat tiedostaa tai ymmärtää.

Kalan ostopaikassa pitää olla tieto; mistä, koska ja millä pyyntivälineellä kala on ylösnostettu.​ Se on erittäin tärkeä laatukriteeri, pätee myöskin rannikon silakkaan ja kilohailiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kiitos Kalle!

Eipä noista muikun pyyntitavoista osaa kysyä ja tuskin kaupan tiskillä niistä kerrottaisinkaan. Olettamus, että marketeissa muikut edustavat troolimuikkuja!

Itse en osta muikkuja juuri koskaan. Kissani ei niitä syö (silakoitakin syö, fileinä ja nekin liha ja nahka eroteltuina).

Kaupoissa näen kyllä aika ajoin muikkuja myynnissä. Äitini oli mestari muikkuruokien suhteen. Hänellä oli taito hyppysissä.

Lapsuuteni parasta ruokaa oli muikkukukko, jonka äitini osasi.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Sulan veden aikaan se on pääsääntöisesti troolimuikkua se kaupan tarjolla oleva muikku. Silloin kun, joskus harvoin ostan muikkua, se tapahtuu sydäntalvella, jolloin troolaus on mahdotonta, siis muikku on nuottamuikkua.
Lähes koko ikäni rannikolla asuneena ja kilohailiin tottuneena, vähän ajattelutti tuo muikun maistuminen, vaan hyvin olen tottunut. Toisaalta kaikkea kalaa syön ja muodossa jos toisessakin ja nimenomaan omaa pyytämääni.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Listalta puuttuu "valokuvamuikku" sama, joka englanninkielisissä maissa hoidetaan sanalla "cheese" - ja kuvattavan naama venähtää hetkeksi muikeaan hymyyn. (=:

Pielisen rantamailla sain käsityksen, että muikku on noin 10 - 13 senttinen kala (ei neulamuikku). Myöhemmin Kivijärvellä Taavetissa opin, että muikku voi kasvaa huomattavasti isommaksi. Siellä savustettiin n. 20 senttisiä, siian kokoisia muikkuja - rasvaisia ja maistuvia olivatten.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Pielisen muikku lie kait selkeimpiä vesiä, joissa muikun ikäluokat erottuvat vahvasti.
Tässä muutama vuosi sitten Pielisen muikku oli valtaosin ns hottamuikkua, 8-10cm. Troolarit kyllä vetivät mutta monesti kun selvisi miten pienikokoista saalis oli; pussin perä vaan auki ja lokkien ruuaksi koko veto. Ihmiset kun eivät halunneet tätä pienikokoista muikkua. Minusta muuten tuo pieni muikku on maukkainta ja monikäyttöisintä.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Silloin jo aika kauan sitten, kun Pielisellä seurasin muikunpyyntiä verkoilla, jäi käsitys, että siellä ko. kala ei kovin suureksi kasva ollenkaan. Onko tuo tieto väärä?
Mistä sitten johtuu tuo, että esim. tuolla Taavetin Kivijärvessä muikku oli aivan eri kokoluokkaa - minulle aivan vieras, kuin eri kala. Vaikuttaako vesistö, ravinne vai onko se geeneissä?

p.s. Tuli mieleen; kun Pielisessä tehtiin jotain laajoja ruoppauksia, joka sitten vaikutti mm. veden korkeuteen, "muikkukanta" muuttui suuremmaksi ja esim. vanhat, pienisilmäiset verkot kävivät kelvottomiksi. Tuo viittaisi, että veden ravinteilla tms. voisi olla vaikutusta kalan kokoon. Mutta eivät ne suuremmatkaan olleet kovin suuria, sen verran vain, että pienisilmäiset verkot eivät enää toimineet.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Planktonillahan muikku elelee pari kasvukautta ja sen runsaus ja määrä säätelee muikun kasvua. Eivät nuo tutkijatkaan oikein osanneet perustella sitä Pielisen viiden vuoden takaista hottamuikkumäärää.
Minä olen tyytyväinen kun minun kalastusvesissäni kaikenikäistä ja kokoista muikkua esiintyy.
Tuo muuten on aivan tosi, että verkon silmäkoko säätelee melko tehokkaasti muikkusaaliin kokoa. Juuri em syystä minulla on 95m verkkojatassa kolmea eri silmäkokoa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Niin ja oikeastaan, jäi vielä mainitsematta; muikku on itseasiassa kovinkin arvoituksellinen kala. Vaikka näillä seuduin muikkua olen kalastanut yli 30v, silti tietämykseni on kohtuullisen vajavainen, jos tosin, eivät sitä ammattitutkijatkaan ole paljonkaan valottaneet.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Eilisestä uutisoinnista luin, että silakan Suomen kiintiö on loppu???
Politiikka ja kalastuspolitiikka; tätä tämmöistä se teettää.
Yksi syy lienee se, että ruokasilakan ja rehusilakan kiintiöitä ei ole eroteltu. Nyt kärsivät ruokasilakan troolaajat.
Onneksi sentään vielä Suomessa silakkaa (kilohailia) pyydetään mm verkoilla (laatuluokassaan parasta), asia ei liity oikeastaan suoranaisesti avaukseen mutta kertonee paljon ja ylipäätäänkin nykypäivän kalastuskulttuurista.
Mm Pielisellä ja Saimaalla on loppusyksyisin ilmennyt myös sitä, että muikku vain lypsetään ja loput menevät rehuksi, jos sinnekkään; vrt muikunmädin hinta.
Minä kerään särjen, lahnan, kuhan, hauen...jne mätiä omaan käyttöön pakasteena valkosipulin ym muiden mausteiden kera. On muuten herkkua.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#8 En oikein ymmärrä, mitä Suomen silakkakiintiön loppuminen tarkoittaa. Eikö silakkaa enää saa pyydystää loppuvuonna? EU:n sääntöjä ilmeisesti.

Tänään Malminkartanon S-marketin tiskissä oli silakkafileitä myynnissä, 4,95/kg. Onko varustauduttava siihen, että hinta nousee ja silakka tuodaan esim. Virosta.

Silakasta on pakko kertoa anekdootti.

Mieheni isä, eli appiukkoni (ranskalainen) tuli ensimmäisen kerran vierailemaan Suomessa, perheessämme. Paistoin silakkapihvejä, joihin tämä 'herkkusuu' ihastui ikihyviksi. Jopa niin, että perusti Nancyyn ravintolan, jonka nimeksi antoi Hareng Pubéré, eli puberteetti-ikäinen silakka!

No, ravintola oli suosittu niin erikoisen nimensä takia, kuin myös hyvän kokkauksen, jota hoiti miehen uusi vaimo, Irene! Irenellä (kreikkalainen) oli ollut ravintola Korsikalla, mutta myivät sen ja palasivat mantereelle.

Silakkaa ravintolassa ei tosin tarjottu, mutta muita kalaruokia kylläkin.

Hubert, appeni, oli myös siinä määrin alkoholiin mieltynyt, että saattoi hermostua kesken illan vaimonsa kanssa ja sen seurauksena ajoi kaikki asiakkaat ulos.

Lopun varmaan jo arvaattekin.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Nämä silakkakiintiöthän ovat nykyään jaettu troolareille ja rysäpyytäjille. Silti silakkaa tulee myöskin yksittäisiltä rysäpyytäjiltä ja rysästä saadaan ottaa 2 tn ilman kiintiöintiä. Silakan verkkokalastajiakin vielä löytyy, joten en usko silakkakatoon päädyttävän.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Muikun pienimuotoinen verkko kalastus on tuttua puuhaa, minulla on kolme verkkoa 3 m korkeus ja 30 m pituus kaksi 18 mm yksi 20 mm. Verkot on peräkkäin 2,5 m kohonarujen varassa selkävedessä.
Koen verkot aina aikaisin aamulla. Muikkuja tulee ja ei tule tuuristako lie kiinni.
Kuitenkin muikku on oikeastaan maukkaampi kala kuin siika voissa paistettuna.
Pyyntijärvi sijaitsee PohjoisKarjalassa ja 10-15 m syvyinen pyyntipaikolla.
Muikku nousee yöllä pohjavedestä pintaan syömään.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Meillä on sellainen parikymmenmetrinen syvänne, jonka päältä parhaat muikkusaaliit olen saanut. Työteliäs kalahan se muikku on, iltasella kun viet verkot niin tosiaan aikaisin aamulla pitää pois hakea. Apajapaikan etsimisessä tuo kaikuluotain on siinäkin hyvä, että se kertoo pintaveden lämpötilan ja silloin voi päätellä kohonarujen pituuden. Kolmimetrisillä, 12, 14 ja 18 millisiä ja lanka o,20; sellaisillahan pyytelen.
Näin keväisin sen muikun paikantaminen on haastavaa, vuodet kun eivät ole veljeksiä. Mielenkiintoista on, että kun minulla on kolme 60m pitkää verkkoa jatana, siis180m, niin muikkua jossain kohtaa voi olla runsaastikkin ja sitten aivan tyhjää, no, niinhän se kalastuksessa aina on.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset