Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Keittiöveitset.

Tunnustaudun suoraan teräasefriikiksi, minulla on yl 300 vanhaa suomalaista puukkoa, (blogikuvastanikin näkyy), muutamia miekkoja mutta ne keittiöveitset, niitäkin on lähes parikymmentä.

Asettauduin kerran tässä perusasioiden ääreen; monellako keittiöveitsellä ihan oikeasti pärjää, lopputulokseni oli 3-4.

Keittiöveitsihän maksaa n alle 20€ - 500€; on siinä valinnanvaraa.

Minun tarpeeni keittiöveitsille on; fileerausveitsi, renssausveitsi, santokuveitsi sekä ehkä muutama pikkuveitsi.

Fieerausveitsi; kalankäsittely

renssausveitsi; lihan ja isojen kalojenkin käsittelyyn

santokuveitsi; erilaiseen pilkkomiseen, juurekset esim

pikkuveitsiä; meillä tarvitaan pienten kalojen käsittelyyn, juuresten kuorintaan...yms.

Veitsien laatu vaihtelee todella paljon. Halvimmat keittiöveitset; metallilevystä stanssattuja, työstetty muotoonsa, teroittaminen miltei mahdotonta..jne.

Kun mennään 50€+, saadaan jo Vicktorinoxin, Sanellin, laatuveitsiä ja huippu on siellä käsintaottujen japanilaisten damastiveitsien luokassa.

Olen tykästynyt kuten monet ammattikäyttäjätkin Vicktorinoxiin; Fibrox kahva, flexible terä, se riittää minulle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hyvälläkään veitsellä ei tee mitään, jos se tylsyy. Siispä: miten huolehdit veitsiesi terävyydestä? Miten säilytät ja miten peset ne?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Veitsien terävyydestä huolehtimisessa saattaa puuhakas suorantoiminnan kannalla oleva vaimo olla ongelma. Laittaa kaikki veitset, lusikat ja haarukat nippuun kalisemaan pesussa. Nimimerkillä kokemusta on tämän sanon.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Säilytän aina käyttöveitset veitsimagneetissa, teroitukseen minulla on pieni sähkötahko (Scheppach) ja siinä nahkalaikka ja kivenä 200mm alumiinioksiidikivi, lisäksi minulla on hiomakiviä 1200, 2000 ja 3000 (luku ilmaisee kiven hienouden ja kivet ovat kaikki japanilaisia vesikiviä. 3-karkeuksinen timanttiteroituslatta on myöskin käytössä.
Teränsuun karbidien oikaisuun käytän joko teräs- tai timanttipuikkoa.
Veistä hankkiessa pitää aina muistaa, että aasialainen veitsi teroitetaan 10 ja eurooppalainen 30 asteen kulmaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Käytön jälkeen hyvä veitsi hyvä pestä ja kuivata ja laittaa sille kuuluvaan paikkaan. Meillä puinen vetisiteline, johon mahtuu viisi veistä. Veitset eivät kuulu asianpesukoneeseen.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Oikeassa Irja olet. Kallis ja hyvä veitsi ansaitsee huolenpidon. Se veitsitukki on oivallinen säilytyspaikka.
Kalastajana olen oppinut ymmärtämään hyvän veitsen edut. Säästää esim fileerauksessa, helpottaa työtä jne.
Kalan verestykseen ja suolistukseen kelpaa lähes veitsi kun veitsi, parhaana olen kokenut Vicktorinoxin kalasakset; laatua niissäkin.
Meillä vaimo ei edes ajattelekkaan panna keittiöveitsiä astianpesukoneeseen; saatikka aterimien sekaan.
Harvemmin käytetyt veitset säilytetään originaalilaatikoissaan.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset