Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Kalakukkoa.

  • Tässä sitä valmista kukkoa.
    Tässä sitä valmista kukkoa.

 

Tuli sitten saatua tuolta jään alta muikkua, ei paljon mutta parisen kiloa. Puhkoin muikut ja emäntä (tällä kertaa) paistoi kukot.

Yksinkertaista herkkua, ruiskuoren päälle kerros muikkua, kerros pekonia (raakaa), suolaa ja sama vielä kierroksen. Sitte kukko liimataan kiinni ja käännetään "kansipuoli alaspäin", ei ala paistaessa kukko naureskelemaan tekijälleen. Paisto 200astetta keskiritilällä, n 45 min ja sitten lämpö pudotetaan 150asteeseen ja siellä kaksi tuntia. Voidellaan vesivoilla ja laitetaan liinan alle tekeytymään.

Kuoren tulee olla hyvin ohut, että siitä tulee rapea, ei niinkuin kaupan kalakukot, sentin puolentoista kuori, jolloin siitä tulee sisältä sellainen liisterimäinen sisäpuolelta. tunnin tekeytymisen jälkeen voit leikata esimaisteluun vielä hieman lämmintä kukkoa, ei tarvitse kuin herkutella.

Se on mielenkiintoista tuo rukiin, muikun, pekonin ja suolan 4-yhteys makuna, kaikki komponentit siinä maistuvat erikseen ja yhdessä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Herkullisen näköiset kukot ja kuori ihanan ohut. En ole koskaan noin herkullisia nähnyt. Kuopion kuuluisasta kukkokaupasta olen ostanut, mutta paksuhko siinäkin on ollut kuori. Pitäisiköhän itse tehdä? Onhan muikkuja ollut myynnissä ja lienee jatkossa vieläkin. Muikkuja taitaa olla ollut tavanomaista enemmän saatavissa. Kiitos ohjeesta.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Irja näihin kaupallisiin kukkoihin pannaan sisälle riisiryynejä kosteuden eliminoimiseksi. Ei mielestäni hyvä.
Se rukiin, muikun, raakapekonin ja suolan sinffonia, mielestäni toimii.
Se itsetekeminen on tosi helppoa kunhan muistat ohjeeni. Et voi epäonnistua kuin muikun laadussa.
Muikkujen saatavuus nykyisin on heikko; jäät liian ohuet nuottaukseen, verkkopyytäjät jonkin verran saavat. Se troolipyynti (laadullisesti heikoin muikku) on pysähdyksissä.

Käyttäjän immu kuva
Väinö Immonen

Kukko on herkkä juttu meillä Savossa. Fanaatikkoja kannattaa väistellä. Heille kukkoasioissa on kaksi puolta oma ja väärä.
Meillä äidin konsti oli ripauttaa ruisjauhojen lisäksi taikinaan vehnäjauhoja vatsan kipristelyn estämiseksi. Jämähätnyt kukkohullu suuttuu siitä, ihan totta!
Sinikka Hyvösen jo lopettanut leipomo teki niin ja bonuksena kukkokojussa hymyili tytärkaunotar Katariina.
Näin toimii myös Joensuun Herkkuleipomo, joka myy aina Kuopion markkinoilla tuotteitaan.
Nilsiän Pajulahdessa Eväskukko on täkäläinen huippu, myy perjantaisin kukkoja myös Puijonlaakson ostoskeskuksessa. Että jos on käyntiä niin ei turhaan...
Minun suosikkini on lanttukukko. Suolistokaasutusta se lisää mutta elämäähän se vain on. Eikä huoli hoitaa sitäkään äänekkäästi vaan "kumipyörillä". Tulitikun raapimisesta, räjähdysvaaraa uhaten, huolehtii kyllä vaimo. Heh!
Ukkona tunkiolla yst. Immu

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olen minäkin ollut onnekas matkani varrella. Pohjoissavolaisia kookkaita pitkänmallisia kukkoja nuoruudessani isäni kotitalossa vieraillessa sain kurittaa. Pikkuahventa ja haukea oli raskaan siankylkisiivukerroksen alla suussasulavaksi aateloitunut. Kuori oli paksuhko, kotipellon rukiista tehty, siitä leikattiin palasia ja päälle reilu kerros talossa itse kirnuttua suolaista voita, tarkkana sai olle ettei kieltä vienyt mukanaan. Täysmaitoa kyytipojaksi, tarjolla olisi ollut myös kokkelipiimää mutta nuoruudenajalle tyypillinen ennakkoluulo esti siihen ryhtymisen.
Myöhemmllä iälläni olen aika ajoin päässyt nauttimaan muudan kuopiolaistuttavani emännän aivan mahdottoman herkullisista lanttukukoista. Nytkin kun autuaita hetkiä lanttukukkojen äärellä kaiholla muistelen herahtelee makeaa vettä suuhuni.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

No mutta Immulle ja Sinulle Matti sanoisin; ei ole lanttukukon voittanutta lajissaan, siis juureskukossa. Lihaahan siinäkin oli,läskiä, ainakin meidän piirissä. Kuitenkin anoppini sanoi aina kukkoa leipoessaan, ei sen mikään leipä piä olla, kuori pittää olla ohut.
Joensuun herkkuleipomon kukoista en kohteliaisuus syistä sano mitään.