Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Valkosipuliviinaa.

  • Valkosipuliviinaa ja taas kuva kyljellään.
    Valkosipuliviinaa ja taas kuva kyljellään.

Vuosia olen tätä rohdosta nauttinut ja en vielä kertaakaan ole kuollutTulihan sitten tänään taas tehtyä valkosipuliviinaa. Se on historian tietojen mukaan lääke sataan tautiin; no tiedä häntä mutta kun olen riippuvainen noista vanhoista yrteistä, siis olkoon.

Kuten kuvasta (siitä kyljellään olevasta) näkyy; neljännes pulloa valkosipulin kynsiä ja loppu vodkaa. Annetaan muhia kuukausi pari pimeässä komerossa ja sitten valmis. Teelusikallinen aamuisin; siis terveydeksi.

Vanhemmat lukijat ehkä muistavat Armas J Pullan kirjan Ryhmy ja Romppainen, jatkosodan aikaan sijoittuva teos. Heillä oli kissa Mörökölli koko sotareissun, jokainen aamu miehet, että kissa nauttivat valkosipuliviina-annoksen (en oikein koskaan ole saanut selville, kuinka suuri) ja seikkailivat sodan loppuun saakka Minä henkilökohtaisesti olen menetellyt samoin, teelusikallinen aamuisin.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olinkin aivan jo unohtanut tämän terveysjuoman, mutta täytyypä kokeilla sitäkin taas uudestaan. Vuosikymmen sitten vanha tätini kertoi minulle tämän "salaisen" reseptinsä, ja oman hyvän terveytensä lähteen. En kyllä muista, että sitä olisi viikkoa kauempaa pitänyt odottaa, kun jo valkosipuli oli viinaan antanut omat väkevät arominsa?

Itse lisäsin siihen vielä loppuvaiheessa hunajaa, joka on toinen terveysjuomien "alkuaine". Muutama ruokalusikallinen pitää jo kaikki pöpöt poissa ja osan ihmisistäkin:)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Valkosipuli sinänsä on lääke kymmeniin vaivoihin ja sairauksiin.

Eikös nykykäsitys alkoholista lääkkeenä ole että lääketieteellistä arvoa sillä ei ole. Parhaimmillaan se antaa mukavan _tunteen_, mutta ei paranna.

Kylmettymisessäkin se antaa vain lämmön _tunteen_, mutta ei anna itse lämpöä

Yskänlääkkeissä se on korvattu muilla aineilla. Liuottimena ja puhdistusaineena se on parhaimmillaan :-(

Toivottavasti en pilannut hyvää nautintoa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Et Jorma ainakaan minun päivääni pilannut...heh. Ymmärtääkseni nämä viinaan liotetut sipulit ja yrtit ym. säilyvät hyvänä kauemmin kuin muihin aineisiin sekoitetut yrtit- ja muut tuorejutut?

Luin kerran ranskalaisen ohjeen, jossa viinapulloon paloiteltiin paljon purjosipulia ja sen annettiin liota muistaaksen viikon verran ja päivittäisen ruokalusikallisen jälkeen se säilyi jääkaapissa todella kauan. Pahaa se oli, mutta terveys säilyi sen ottoaikana ihan erinomaisen hyvänä.

Jokainen tulee tietysti uskollaan autuaaksi, mutta kyllä näissäkin joku "taika" voipi olla. Onhan näitä tehty vuosisatoja jos jonkinmoisia sekotuksia noituuden ja taikojen lisäksi:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nykyisin saa kaupoista ympäri vuoden tuoretta valkosipulia ei siinä mitään säilöntäliemiä tarvita. Kuorii kynnen tai kaksi ja nielaisee sukkana alas;)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Niinhän apteekkilääkeistäkin sanotaan.
Mitä pahemman makuinen sen tehokkaampi.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Eikös nykykäsitys alkoholista lääkkeenä ole että lääketieteellistä arvoa sillä ei ole. Parhaimmillaan se antaa mukavan _tunteen_, mutta ei paranna".
On siis vain lystimpi sairastaa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Eipä kyllä minulle kelpaa nämä "tuoreet" valkosipulit, itämisenestoaineineen ynnä säilöntäaineineen. Kaiken lisäksi melkoisen mauttomia. Minun valkosipulini tulee Jögevamaalta ja Peipsijärveltä.
Uute ja valkosipuli sellaisenaan; kaksi eri asiaa.
Kehäkukka sellaisenaan ei toimi rohtona mutta kehäkukkauute kylläkin. Sama pätee moniin yrtteihin

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Alkaa joka kaupassa olla luomuhyllyt, josta vastaavia puhtaita tuotteita saa, kuin Peipsijärveltä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Vuosia olen tätä rohdosta nauttinut ja en vielä kertaakaan ole kuollut".
Entäs naapurit tuulen alapuolella ? Tai edes hyttyset ?

Eikö pelkkä vanha viina haise vielä tarpeeksi ?
Mulla kävi joskus työaikana joku myyntimies tarjoamassa ties mitä. En muista. Haisi kuitenkin niin vahvasti vanhalle viinalle ja valkosipulille, että heitin ulos ja äkkiä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Eipä saa Suomesta vastaavaa valkosipulia kuin Peipsijärvelta (Venäjän punainen). Yksi peipsijäven sipulirypäs painaa muuten kolmen suomalaisen verran ja se maku. Jospa vaan saisikin suomalaista, kunnollista, ostaisin. Jos katsot siinä pullossa olevia kynsiä, kaikki kahdesti halkaistuja ja todella vahvaa valkosipulia. Suomalainen valkosipuli on mietoa ja kovin pienikokoista; kylä on tullut kerran jos toisenkin maistettua.
Pekka Mansala; sen verran tuota elämänkokemusta on tullut, että tiedän viinan olevan vanhaa kerran juotuna ja valkosipulille ei tarvitse tuoksua, jos ei halua.
Kait katsoit annostelua/vrk, siitä ei kyllä "vanhan viinan", eikä valkosipulin tuoksua synny.
Yrttiuutteet/vast, tehdään aina puhtaaseen etanoliin säilöttyinä. Jotkut yrttikirjat suosittelevat jopa 60% alkoholia; minusta liian vahvaa eikä nopeuta uuttamisprosessia tiettävästi.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

"Valkosipuliviina
Uskaliaille kokeilijoille voi valmistaa valkosipulisnapsin. Tyhjään viinapulloon laitetaan kuorittuja valkosipulin kynsiä, noin kolmanneksen verran ja sekaan lisätään hieman hunajaa tai sokeria. Pullo täytetään viinalla. Korkki suljetaan kunnolla ja mitä pitempään se on kiinni, sen väkevämpi maku on. Lisämausteeksi voi laittaa myös palan punapippuria.
Valkosipuliviinaa on käytetty rohtotarkoituksiin ainakin Venäjällä. Kotiapteekin tarpeisiin valkosipulia lisätään runsaasti viinan mausteeksi. Rohto valmistuu viikossa ja sitä nautitaan lusikallisittain. Valkosipuliviinan sanotaan myös poistavan vanhan viinan ja valkosipulin hajun. Yltiöpäiset alliofiilit käyttävät vahvaa nestettä suihkepulloissa suun ja kainaloidenkin raikasteina. Näppärä keittiömestari suihkauttaa pullosta salaatin mausteeksi. Pohjalle jääneet valkosipulit nautitaan "lääkekapseleina".

Ylläoleva lainaus on 1700-luvulta, kirjasesta; "Wiinanmaustajan käsikirja". Lisään omaan tuotokseeni ripauksen kuminaa, vaikka se ei alkuperäiseen reseptiin kuulukkaan. Hunajan jätän pois, se kun makeuttaa mielestäni.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mitäs eroa sillä on tuohon viinaan nähden, kun ottaa Peipsijärven valkosipulikynnen suuhunsa, pureskelee ja "itkee", ja ottaa kunnon vodkahörpyn perään ? Eihän teelusikasta mies tule kuin vihaiseksi.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Niin kuin mainitsin aiemmin uute on eri asia; tuo Heikin esimerkki ei ole alkuunkaan sama kuin uutteen tekeminen ja nauttiminen.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Pitipäs tuota rohtouutettani sitten maistaakkin; 5ml, melko tuhtia tavaraa.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset