Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Terveys

Tämän päivän lapset 2050 - luvulla


200 000 vuotta on kulunut siitä kun varhaiset esi-isämme metsästivät Afrikan savanneilla. DNA:mme on yhä sama kuin satoja tuhansia vuosia sitten. Jos tuon ajan ihmiset olisi tuotu nykyaikaiseen ympäristöön ja sitä kehystävään yhteiskuntaan, millaiseksi he olisivat kokeneet sen?

Olisivatko he stressaantuneet? Kokeneet uupumusta? Olisiko heillä masennusta? Ahdistuneisuutta? Riittämättömyyden tunnetta?

Heidän aivonsa olivat sopeutuneet varsin hyvin tarkkailemaan ympäröivää maailmaa – näin he selvisivät ja pystyivät jatkaa perimäänsä.

Kahlehdittu Prometheus

Kävin terveyskeskuksessa torstaina. Soitin aamulla lähimpään heti ajanvarausajan alussa kello 8:02 ja sain ajan pääterveysasemalle 9:30, joten vaivani tarkempi diagnosointi katsottiin melko kiireelliseksi. Olin jo googlannut oireitani ja ne saattoivat viitata periaatteessa useampaankin vaivaan, vaikka todennäköisin ei ollutkaan akuuttihoitoa vaativa.

Suomi - Hyvä maa

 

YK:n tuoreimman raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Sitä ihmettelen, että kuinka maa voi tuntea onnellisuutta?

 

Oli miten oli YLE:n Uutisten mukaan: ”The World Happiness Report -tutkimus listasi kaikkiaan 156 maata niiden onnellisuuden mukaan, perustuen muun muassa elinajanodotteeseen, sosiaaliseen tukeen ja korruptioon”.

 

MINÄ KÄVELEN!

22.2.2015 yöllä klo 3.30, tasan kolme vuotta sitten, makasin olohuoneen lattialla. En voinut liikuttaa itseäni, en pystynyt puhumaan. Makasin ja odotin apua.

Onneksi mieheni havahtui. Poikani soitti hätäkeskukseen ja siellä tajuttiin heti, mitä oli tapahtunut. Olin saanut aivoinfarktin. Apu tuli pian 30 km päähän Savukosken kirkoltakin, Finnhemsin helikopteri ei taaskaan päässyt sumun vuoksi lentämään ja minua lähdettiin viemään ambulanssilla kaasu pohjassa kohti 215 km päässä olevaa keskussairaalaa.

Syksyllä 2017 palasin tavallisten kuolevaisten joukkoon, yli 30 vuoden jälkeen

Tiedän, blogin otsikko huokuu itserakkautta, mutta, lukija hyvä, kyse on sittenkin nöyrästä ihmettelystä (puheenaiheen lokeroksi valitsinkin "viihde", tosiviihde).

Tavallisen (ts. laiskan) ihmisen kuntoiluvinkit

 

Olen harrastanut kuntoilua enemmän tai vähemmän väärällä tavalla jo nelisenkymmentä vuotta. Ohessa muutamia matkan varrella kertyneitä ajatuksia:

Yleistä:

Kuntoilu ei olekaan niin tärkeää kuin voisi kuvitella. Terveyden kannalta olennaisempaa on syödä terveellisesti ja nukkua hyvin. Nämä asiat on siis ensin laitettava kuntoon ja vasta sitten alettava miettimään kuntoiluharrastuksia.

Terveyttään voi "hoitaa" myös vastakkaiseen suuntaan eli tahattomasti heikentää sitä, vaikka tarkoitus on ollutkin päinvastainen.

Miksi toinen on onnellinen ja toinen ei?

Erään brittitutkimuksen mukaan onnelliset ihmiset saattavat elää pitempään kuin onnettomat. Onnellisuus ei kuitenkaan suoraan pidennä elinikää, vaan taustalla vaikuttaa terveys. Onnettomaksi itsensä tuntevilla on muita todennäköisemmin monia sairauksia ja terveysriskejä, jotka selittävät erot myös kuolleisuudessa.

Terveys lisää onnellisuutta, mutta voiko onnellisuus edistää terveyttä?

Kantasolukeskustelu, osa 1

 

 

perjantai 12. helmikuuta 2016

Sairastin lymfooman vuonna 2014 ja viime marraskuussa minulla todettiin akuutti myelooinen leukemia. Olen kirjoittanut blogia Sairaan rakas elämä ( http://sairaanrakaselama.blogspot.fi ) lymfooman potemisen alkupuolelta saakka. Ajattelin laittaa tänne joitakin omaan blogiini kirjoittamistani artikkeleista.

 

Lähdimme vaimoni kanssa Meilahteen kantasolusiirtokeskusteluun tänään. 

Kantasolukeskustelu, osa 1

 

 

perjantai 12. helmikuuta 2016

Sairastin lymfooman vuonna 2014 ja viime marraskuussa minulla todettiin akuutti myelooinen leukemia. Olen kirjoittanut blogia Sairaan rakas elämä ( http://sairaanrakaselama.blogspot.fi ) lymfooman potemisen alkupuolelta saakka. Ajattelin laittaa tänne joitakin omaan blogiini kirjoittamistani artikkeleista.

 

Lähdimme vaimoni kanssa Meilahteen kantasolusiirtokeskusteluun tänään. 

Kumissi - terveysjuoma idästä


Monilla alueilla itäistä Venäjää ja naapuritasavaltoja tehdään tammanmaidosta käynyttä juomaa. Kumissikulttuurin alueellisesta laajuudesta kertoo, että sitä voi pidetään  mongolien perinnejuomana ( http://fi.gbtimes.com/elama/janojuomaksi-kaynytta-tammanmaitoa ), mutta sitä tehdään myös Euroopan puolella asti, mm. Bashkiriassa, jossa tutustuin siihen Shulgan Tashin luonnonpuiston alueella. Sitä tehdään ilmeisesti juuri perinteisen paimentolaiskulttuurin vaikutusalueilla, joilla hevonen on ollut kaikki kaikessa.

Julkaise syötteitä