Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Maatalous

Charles Mann: “The Wizard and the Prophet” - ympäristöajattelun juurilla

Pian maapallolla on kymmenen miljardia ihmistä. Pitäisikö ihmiskunnan resurssien käyttöä supistaa kestävälle tasolle kuten ympäristönsuojelun profeetat kertovat? Vai tulisiko kantokyvyn rajoja venyttää uusilla teknologisilla ratkaisuilla kuten teknologiauskovaiset velhot kertovat? Mannin teos esittelee näiden kahden lähestymistavan juuria kasvinjalostaja Norman Borlaugin ja ekologi Willaim Vogtin elämäntyön esittelyn kautta.

Tanskalainen maajussi jatkaa 15.10

Tiedän, että tämä on yllättävän monen lempiohjelma (etenkin nykyisen, todella huonon tv-tarjonnan aikana) ja siksi tässä seuraa blogistanin lukijoille ihan vain hyväntahtoinen yleistiedote/muistutus: sunnuntaina 15.10 Tanskalainen maajussi-sarja jatkuu, 10-jaksoisena. Sinä päivänä tosin klo 16:55, mutta seuraavina sunnuntaina aina klo 18:30.

Kanavana tuo "typistetty" Teema+Fem (kaksi laatukanavaa yhdistettiin, jolloin kätevästi syntyi yksi laatukanava; nerokasta, eikö?)

Hän, 25 vuotta sitten

Laitetaanpa tämä kulttuuriosastoon kun kerran kyse on agrikulttuurista. Hauska huomata, että olen edelleen samaa mieltä vaikka juna meni jo ajat sitten.....

P.S. Yhtä hauskaa oli nähdä Sulo Aittoniemeä (1936-2016), samassa yhteydessä ja pitkästä aikaa.

 

Maauskoa 1950-luvulla

Edustan maatalousalaa (korpitilan pienviljelijä, agronomi/MMM) ja jo oman ikäni perusteella erityisesti tuo 1950-luku on ollut hirveän kiinnostava ajanjakso Suomen sodanjälkeisessä historiassa. Silloin vielä lujasti uskottiin maatalouteen ja oheiset elävän arkiston uutisfilmijaksot kielivätkin siitä maauskosta, mainiolla tavalla. Sen ajan selostajat olivat myös aivan omaa kastia: ainutlaatuinen puhetapa!

Ruoka loppuu Venäjällä

Viime syksynä kirjoittelin somessa että nyt Putinilla olisi korkea aika patistaa alamaisensa syyskyntöihin.  Olin kierrellyt Karjalassa ja Laatokan ympärillä ja näin että siellä oli miljoonia hehtaareita hyvää peltoa viljelemättömänä. Kolhoosien navetoista oli jäljellä vai tiilirauniot.

Vuohi – Köyhän lehmä

Vuohi on vanhin lypsettävä kotieläin. Ihminen on pitänyt vuohia jo 7'000 mahdollisesti jopa lähes 9'000 vuotta. Ne antoivat ihmisille maitoa, voita, juustoa ja lihaa. Vuohentaljoista tehtiin vaatteita ja pukinkarvoista köyttä.

Juutinmaan maajussi

Keskiviikkoisin ei ainakaan kannata katsoa puoli yhdeksän uutisia.. Sieltähän muutenkin tulee aina vain näitä samanlaisia murheita ja kohu-uutisia. Ei muuta kuin kaukosäätimen käsky fem-kanavalle ja "Tanskalainen maajussi" (tämä siis tiedoksi heille, joilla ei ollut vielä tietoa). Niitä teeveetarjonnan harvoja helmiä, näes. 

Sarja esitettiin Tanskassa ensimmäisen kerran 23.3.2008 ja sitä on tehty 9 kautta, joista viimeisin esitettiin Tanskan DR1:llä 1.11.2012.

Jättiläisukonputki

Pari päivää sitten ajelin taas kerran Karhunmäen Pindushi-kylän läpi ja huomasin, että jo 1990-luvun alussa havaitsemani, paikallinen jättiläisukonputkiviidakko voi edelleen mainiosti. Oheisten kuvien vuohet lähes hävisivät jättiukonputkimetsään. Sielläpäin laajemmin esiintyvän jättiläisukonputken nimi on venäjäksi bortshevik sosnovskovo (Борщевик Сосновского) joka viittaa bortsh-keittoon (borssi). Ensimmäiset maininnat sen elintarvikekäytöstä ovat jo 800-luvulta.

Julkaise syötteitä