Kalle Yhteiskunta, ilmiöt, politiikkakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kotimaan matkailu

Kesäsuomi odottaa vieraita

Tullut viime aikoina ajeltua tuota Aitoo-Etelä-Karjala väliä lähes viikottain.

Joka kerta koittanut hakea vähän eri reittiä. Tällä kertaa oli vuorossa kokolailla matkalla Suomessa kiertue. Aitoo-Vääksy- Vierumäki- (6-tietä Rautjärvelle) - Punk'a'harju- Savonlinna - Hartola - Sysmä - Pulkkilanharju - Padasjoen satama ja kotio.


Yhteenveto: Suomi on siisti, kesään valmistautunut, asiakkaita odottava (paitsi näin sunnuntaina) 

Joen- ja koskenlaskua 7,5 km

Asumme erään jokijärven rannalla ja kerran vuodessa on mahdollista tulla pitkämatkalaisena rantaan, jokea pitkin eli vesiteitse. Järvemme jäät lähtivät lähes kokonaan vappuna ja se oli riittävän hyvä syy viedä vene kauemmas ja laskea jokea alas. Upea sää oli myös vahva houkutin. Isojoki saa alkunsa valtakunnan itärajamme vedenjakajalta ja muuttuu Suoronjoeksi sen jälkeen kun Ryötinjoki siihen yhtyy. Sulamisvettä on tähän aikaan vuodesta sen verran paljon, että sen kolme koskea muuttuvat lähes kulkukelpoisiksi.

Hiljan piha laulaa ja tanssii

Karjalainen kotitalo Hiljan piha -ulkomuseon pihalla oli säpinää viime keskiviikkona. Imatran inkeriläisten Inkeri Klubin – Клуб Ингрия kutsusta saapuivat 1. heinäkuuta vieraat Venäjältä.

Siipiveikon elämää

Kun kulkee siipiveikkona eli hienosti sanottuna avecina maailmalla, täytyy olla tarkkana, ettei oma identiteetti häviä taivaan tuuliin. Vanhoina hyvinä aikoina olin ministerin mies tai runoilijan veli. Joskus, kuten viime kesänä Seinäjoen tangomarkkinoilla, olin pelkkä avec vailla nimeä.

Viikonloppuna siipeilin Kokkolassa. Siellä minua tituleerattiin kirjailija Melleriksi. Joskus on tehnyt mieli huudahtaa niin kuin entinen tv-toimittaja ravintolan jonossa, kun häntä ei päästetty sisään jonon ohi: ”Ettekö tiedä, kuka minä olen!”

Kahden pääministerin Veteli

Havahduin eräänä päivänä siihen, että vanhan kotikyläni, Lappajärven Itäkylän, naapurikylissä on syntynyt peräti kaksi Suomen pääministeriä. Vetelin Kalliojärvellä syntyi Juha Sipilä ja Esko Aho puolestaan näki päivänvalon ensi kerran Räyringissä.

Kalliojärvi ja Räyrinki ovat tuttuja paikkoja jo poikavuosilta. Pitkään jopa kuvittelin, että Kalliojärvi on osa Lappajärveä. Poikavuosien jälkeen en ole Räyringissä ja Kalliojärvellä käynyt, joten oli korkea aika tehdä kulttuurimatka kyliin.

Ei ihan läpiruma tori

Kotikulmia ei haukuta, ei ainakaan rumaksi eikä varsinkaan julkisesti. Kotinurkat kuuluu kuorruttaa lempeillä ajatuksilla mielenrauhan maisemasta. Siihen ei liitetä ikäviä kysymyksiä kauneudesta tai toimivuudesta. Rakennuslautakunnissa kinastellut laatikkorykelmät, liikenneympyrät ja tyhjinä ammottavat aukiot kultaantuvat rakkaaksi kotiseuduksi, josta kauaksi joutunut ammentaan voimia.

Muistanko ihan höpöjä?

Mahdankohan minä nyt muistaa jotain ihan höpöjä? Luin Irja Laamasen blogia, ja jostakin kumman syystä mieleeni tuli sellainen mielikuva, että Suomessa olisi ollut joskus jokin sääntö ettei kotikaupungissaan saa majailla hotellissa. Tekeekö muistini nyt tepposet, vai onko Sääntö-Suomessa joskus oikeasti ollut tuollainen sääntö?  Jollakin tavoin olisi helppo uskoa, että tuollaisia sääntöjä on ollut, mutta nyt en kyllä luota muistiini. Onko kellään tietoa asiasta?

Julkaise syötteitä